Kinderen met alcoholvergiftiging blijken vaak de jongsten van het gezin

Ouders gaan bij jongste kinderen losser om met alcoholregels, blijkt uit onderzoek.

Kinderen die vanwege alcoholvergiftiging worden opgenomen in het ziekenhuis, blijken vaak de jongsten in een gezin. Dat concludeert arts-onderzoeker Loes de Veld, die aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam promoveert op een onderzoek naar alcoholvergiftiging bij jongeren.

Daarvoor bekeek De Veld cijfers van 2007 tot en met 2017. Van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar die in die periode in het ziekenhuis terechtkwamen met een acute alcoholvergiftiging had het merendeel een oudere broer of zus, en was dus zelf jonger of het jongste kind. En dat terwijl van álle Nederlandse jongeren tussen de 12 en 17 jaar het grootste deel (44 procent) juist het oudste kind of enig kind is.

Lees hier het artikel op de website van Trouw.