Podcasts, radio- en tv-uitzendingen

  • 6 december 2024; MAX-podcast Bezopen: ‘alcohol beheerst onze maatschappij’

    .
    Alcohol is overal aanwezig, er is bijna geen ontsnappen aan. Waarom is ons maatschappelijke leven zo doordrenkt van alcohol? In de MAX-podcast Bezopen onderzoeken journalist Elles de Bruin (61) en haar dochters Faye (21, student) en Julia (26, podcastmaker) het alcoholgebruik in jonge en oudere generaties én hun eigen relatie met alcohol. Bekijk hier de trailer. De 6-delige MAX-podcast voor NPO Radio 1 is te beluisteren op NPO Luister en de andere podcastplatforms.

    Voor de podcast Bezopen reizen Elles en haar dochters heel Nederland door. Zo gaan ze bijvoorbeeld naar de top-drie drankgemeente Tubbergen, waar meer dan de helft van de ouders hun kinderen al alcohol inschenken vóór hun 15e verjaardag. Ze lopen mee op de Spoedeisende Hulp, waar op vrijdagavond veel patiënten binnenkomen na een incident met alcohol. Ook onderzoeken ze de rol van de alcoholindustrie, die nieuwe manieren zoekt om het verbod op alcoholreclame te omzeilen.

    Deze MAX-podcast voor NPO Radio 1 is in zijn geheel te beluisteren via de gratis NPO Luister-app, op MAX Vandaag en op NPO Radio 1. Wekelijks staan er nieuwe afleveringen op externe platforms.

    .
  • 15 oktober 2024; Kinderkoorts dé Podcast: Alcohol onder de 18, een shotje wijsheid voor ouders

    Wist je dat jaarlijks bijna duizend kinderen in Nederland in het ziekenhuis terechtkomen met een alcoholvergiftiging? En dat dit schade kan veroorzaken op zowel de korte als lange termijn voor de hersenen? Het is dus van groot belang dat we onze tieners beschermen tegen alcoholgebruik.

    In de nieuwste aflevering van ‘Kinderkoorts dé Podcast’ praten de hosts met Nico van der Lely, professor, kinderarts en oprichter van de alcoholpoli in Nederland. Ze bespreken waarom de wet duidelijk is: geen alcohol onder de 18 jaar. Maar hoe geef je als ouder de juiste begeleiding? Laat je je kind thuis het eerste glaasje proberen, of maak je afspraken over drinken op feestjes? Je hoort het in deze nuchtere aflevering!

    Kinderkoorts, dé podcast, richt zich op de gezondheid van kinderen. Het wordt gepresenteerd door Lobke Min, Muriël Belle en Danitsja Timmermans, artsen binnen de kindergeneeskunde, die samen met (medische) experts vragen van ouders bespreken.

    Luister nu op Spotify en Apple Podcasts:

    Spotify: https://lnkd.in/ekraHxAp

    Apple Podcasts: https://lnkd.in/eA6medbw

  • 24 november 2023; Kinderarts Nico van der Lely in WOS - Talkshow Aan Tafel

    witte regel.
    Kinderarts Nico van der Lely noemt ‘De Lier zonder Bier’ een fantastisch initiatief. Alcoholproblematiek is er ook onder jongeren in Westland, merkt Van der Lely. Volgens hem wordt het in het ziekenhuis tijdens feestweken drukker met jongeren met een alcoholvergiftiging. Vorig jaar werden ongeveer 40 jongeren uit Westland opgenomen met een alcoholvergiftiging. Ondanks de forse aantallen gaat het volgens Van der Lely steeds beter. “We nemen geen 11- of 12-jarigen met een alcoholvergiftiging meer op. De gemiddelde leeftijd van jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis is nu ongeveer 16,5 jaar. Dat is natuurlijk nog steeds te jong, maar daar ben je als dokter blij mee omdat je dan verder ben in je hersenontwikkeling.”

    Volgens Van der Lely komt het ook door de wetgeving van de minimale leeftijd op het drinken van alcohol die naar 18 jaar is gegaan. “Nu kunnen ouders tegen hun kinderen zeggen: het mag niet alleen van mij niet, maar het mag van de wetgeving niet.” Waar jongens door alcoholgebruik vaker agressief worden, worden meiden juist depressief, zegt Van der Lely. “Wat wij daarin merken is dat jongens elkaar het ziekenhuis in slaan en meiden sneller voor de trein staan.” Er gaan in Nederland gemiddeld acht kinderen per jaar dood na een alcoholvergiftiging.

    Bekijk hier  de uitzending van 24-11-2023 op WOS.nl

    .
  • 26 september 2023; KoffieCo de podcast; Alcoholpreventie onder jongeren

    “Als je alcohol drinkt doet je amygdala het niet meer; je angst is weg dus je klimt lantaarnpalen in. Het langetermijngevolg is echter dat 10% van de nieuwe kanker incidenties bij mannen en 3% bij vrouwen, door alcohol komen.”

    In Italië leren kinderen om van wijn te genieten op hun 14e. In België wordt qua alcoholgebruik bij jongeren dezelfde zorgwekkende trend gezien als in Nederland 10-15 jaar geleden. Maar hoe zit het nu met de drinkcultuur van jongeren in Nederland?

    Naast kinderarts is prof. dr. Nico van der Lely ook oprichter van Stichting Jeugd en Alcohol en initiator van de eerste Nederlandse polikliniek voor Jeugd & Alcohol. Het idee dat alcohol onmisbaar is in sociale situaties en op gezelligheids- en sportverenigingen, is verleden tijd volgens Van der Lely. Het is dan ook enorm belangrijk dat deze visie gedeeld wordt door alle (toekomstige) artsen.

    Hoe bereik je nou die koppige 17-jarige puber? En hoe kunnen we met zijn allen bijdragen aan een alcoholvrije samenleving?
    Dit en nog meer hoor je in de nieuwe aflevering van KoffieCo de podcast.  

    kk

    .
    hhhh
  • 3 augustus 2023; Nico van der Lely in EenVandaag over alcoholgebruik onder minderjarigen

    .
    Kinderarts Nico van der Lely was aan het woord in de uitzending van EenVandaag over hoe ouders omgaan met de leeftijdsgrens voor alcohol. In dit item geeft Nico van der Lely aan dat het brein zich sowieso ontwikkelt tot jongeren 23 jaar zijn. “Tieners ontwikkelen continu nieuwe hersencellen, maar door vroegtijdig alcoholgebruik kunnen ze echt hersencellen kwijtraken. Dit kan zomaar leiden tot een verlies van 10 tot 15 IQ-punten”, aldus Nico van der Lely.

    Uit de uitzending blijkt dat een aanzienlijk deel van de ouders hun kind van 16 of 17 oud wel eens toestaat om alcohol te drinken, ondanks de verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar. Nico van der Lely ziet wel dat er sinds de verhoging van de leeftijdsgrens een verschuiving is van de leeftijd waarop kinderen in het ziekenhuis belanden als gevolg van alcoholmisbruik: “Bij ouders is er meer bewustzijn gekomen, er is meer draagvlak voor verandering en 10-, 11- en 12-jarigen zien we niet meer door alcohol in het ziekenhuis terecht komen.”

    Bekijk hier het artikel en de uitzending van donderdagavond 3 augustus..

    .
  • 8 maart 2023; Programma Dit is de kwestie; Moet alcohol verboden worden?

    Op woensdag 8 maart was kinderarts Nico van der Lely te zien in het programma Dit is de kwestie van NPO2.

    Terwijl de strijd tegen de sigaret steeds verder wordt opgevoerd, is alcohol vooralsnog overal zichtbaar en altijd te verkrijgen. Een glaasje hoort erbij en maakt onderdeel uit van onze gezelligheidsrituelen. Toch lijkt er langzaam iets te veranderen. Het 0.0-schap in de supermarkt wordt groter, alcoholvrij bestellen in een café is niet langer vreemd en de eerste alcoholloze slijterijen verschijnen in het straatbeeld. Maar als we ons steeds meer realiseren dat alcohol echt meer kapot maakt dan ons lief is, is het dan geen tijd voor radicalere maatregelen?

    Bekijk hier de uitzending van Dit is de kwestie. 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    .
  • 2 maart 2023; Podcast ‘Wat wil je drinken?’

    .
    Prof. dr. Nico van der Lely stond al een tijdje hoog op het lijstje van Jan Heemskerk (oud-hoofdredacteur Playboy) en Jacqueline van Lieshout (detox-coach). Nico van der Lely is kinderarts en initiator van de eerste Nederlandse polikliniek voor jeugd en alcohol. Hij doet er alles aan om Nederland en Europa duidelijk te maken dat we onze kinderen móéten beschermen tegen de gevaren van alcohol. Naast zijn werk in het ziekenhuis, reist hij door het land voor voorlichtingsbijeenkomsten en hij helpt gemeenten en andere partijen bij hun anti-alcohol projecten.
    .
    Luister via deze link naar de podcast.
    kkk
    hhhhh
    jjjjjj
  • 20 december 2022; kinderarts Nico van der Lely te gast in het radioprogramma ‘Villa VdB’ op NPO Radio1

    Nico van der Lely was op dinsdag 20 december te gast in het radioprogramma ‘Villa VdB’ op NPO Radio1, waarin hij sprak over de alcoholpoli.

    Villa VdB wordt gepresenteerd door Jurgen van den Berg van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 15.30 uur.

    Klik hier voor het interview.

    .

  • 12 december 2022; podcast ‘De voortdurende strijd tegen alcoholgebruik door kinderen’

    Kinderarts prof. dr. Nico van der Lely is trots op het feit dat het primair aan zijn inspanning te danken is dat de minimumleeftijd waarop alcohol mag worden verkocht is verlegd van 16 naar 18 jaar. Maar hij maakt zich ook zorgen. Kinderen drinken tegenwoordig geen bier meer maar sterke drank. En bij de Hema liggen de shotjesglazen bij de schoolspullen.

    Lees hier het hele artikel dat gepubliceerd is in het tijdschrift Huisarts en Wetenschap (H&W).

    Bij dit artikel in Huisarts en Wetenschap hoort ook een podcast waarin dr. Van der Lely zijn zorgen bespreekt met Femke Veldman betreft de hoeveelheid (sterke) drank die jonge kinderen al drinken.

    Luister via deze link naar de podcast.  

    .
  • 9 november 2022; podcast; Alcohol gebruik bij jongeren

    In deze podcast, opgenomen op het Nederlandse Vereniging voor Bachelor Medisch Hulpverleners – NVBMH symposium, gaat Ivo van Asperen in gesprek met Prof. dr. Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft en Hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen.

    Nico van der Lely is de oprichter van de Stichting Jeugd en Alcohol en mede-initiator van de eerste Nederlandse polikliniek voor Jeugd & Alcohol. Hij doet er alles aan om Nederland en Europa duidelijk te maken dat we ‘onze kinderen’ moeten beschermen tegen de gevaren van alcohol. Het toenemende aantal gevallen van alcoholvergiftiging was voor Van der Lely reden om in 2006 bij de Reinier de Graaf Groep in Delft een alcoholkliniek op te zetten. Inmiddels telt Nederland twaalf alcoholpoli’s die door hem worden ondersteund.

    Vóór het interview met Van der Lely is er een kort gesprek met de voorzitter van de NVBMH Ellen Schepens en Peter Stap van de Excellus Academie (hoofdsponsor van dit Symposium).

    Luister de podcast hier.

    .

  • 11 september 2022; programma Pointer; Zuipen en atten. Voor veel jongeren is het doodnormaal. Hoe kan dat?

    Op zondag 11 september was kinderarts Nico van der Lely te zien in het programma Pointer van KRO-NCRV. De uitzending gaat over hoe schadelijk alcohol is voor jongeren onder de 18 en over de invloed van de vele onlinefilmpjes op het drinkgedrag van jongeren.

    Alcohol drinken leidt tot meer ongelukken, meer mishandeling, meer kanker, meer leverziektes en minder IQ-punten. Om jongeren te beschermen is het verboden om voor negen uur ’s avonds alcoholreclames op televisie uit te zenden. Want zien drinken, doet drinken. Op sociale media kunnen ze echter de hele dag door van alles zien: van het ‘shotje van de week’ tot een Licor 43-taart en toffe drankchallenges met balletjes, autootjes en het ‘atten’ van bierflesjes. Alcohol kopen onder 18 blijkt daarnaast ook nog eens heel gemakkelijk. Hoe kan dit?

    Jongeren onder de 18 kunnen op TikTok makkelijk in aanraking komen met video’s waarin alcohol te zien is en geconsumeerd wordt, zo blijkt uit onderzoek van Pointer. Dit terwijl onderzoek uitwijst dat als jongeren blootgesteld worden aan beelden van alcohol, ze meer en vaker gaan drinken. Is hier iets aan te doen?

    Kijk hier naar de uitzending. 

    .

  • 1 februari 2022; Nico van der Lely te gast bij ‘De Zevende dag’

    Op 1 februari start de jaarlijkse actie ‘Tournée Minérale’ die iedereen oproept een maand lang geen alcohol te drinken.

    In dit kader waren kinderarts Nico van der Lely en de Vlaamse presentatrice Evi Hanssen uitgenodigd bij ‘De zevende dag’, het actualiteitenprogramma van de VRT (de Vlaamse Radio- en Televisieomroep).

    Bekijk hier de uitzending van zondag 30 januari waarin Nico van der Lely vertelt over alcoholgebruik (bij jongeren) en Evi Hanssen haar ervaringen deelt over de afgelopen twee jaar waarin zij geen alcohol heeft gedronken..

    .

  • 12 januari 2022; Nico van der Lely te gast bij ‘De Afspraak’

    Op woensdag 12 januari was kinderarts Nico van der Lely te zien in het programma ‘De Afspraak’ op de Belgische zender Canvas.
    In de uitzending vertelt Nico van der Lely over zijn succesvolle aanpak tegen alcoholmisbruik onder jongeren in Nederland en zijn doel om ook het alcoholmisbruik onder Belgische jongeren terug te dringen.

    Bekijk hier de uitzending van woensdag 12 januari. 

    .

  • 6 januari 2022; podcast ‘Hier in Reinier’

    Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op zorggebied binnen en buiten ons ziekenhuis? Luister dan naar onze nieuwe podcast ‘Hier in Reinier’.

    In deze podcast gaan we met diverse gastsprekers in op de zorg van de toekomst en hoe onze zorgprofessionals dat samen met andere zorgaanbieders vormgeven.

    De eerste aflevering van onze podcast-serie is hier te beluisteren. In deze aflevering zijn directieleden Carina Hilders en Arnoud Weermeijer te gast en zij gaan dieper in op wat waar wij ons als ziekenhuis de komende jaren op willen richten. Bijvoorbeeld waarom het zo belangrijk is dat we goed voor onze medewerkers moeten zorgen. En waarom het volgen van patiënten in hun levensloop steeds belangrijker wordt.

    Ongeveer elke twee maanden brengen we een nieuwe aflevering van onze podcast uit, hou onze website en social media-kanalen dus in de gaten.

    .

  • 11 november 2021; Lancering van #FFSERIEUS?! Escape Room in de gemeente Westland

    Op donderdag 11 november 2021 is in het Westland een mobiele escaperoom geopend om op een speelse manier alcoholmisbruik onder jongeren bespreekbaar te maken.

    De escaperoom zal langs meerdere Westlandse middelbare scholen en sportverenigingen trekken om zoveel mogelijk jongeren te bereiken.

    De lancering vond plaats bij Hockey Vereniging Westland, waar voorzitter Maarten van der Starre, wethouder Piet Vreugdenhil en kinderarts Nico van der Lely de officiële aftrap gaven.

    Klik hier voor het volledige artikel op de website van de gemeente Westland. 

    Klik hier voor de link naar de Westland-report uitzending over de opening van de escaperoom inclusief een kort interview met Nico van der Lely.

     

    .

  • 29 september 2021; Leerstoel aan de Universiteit van Antwerpen over alcoholmisbruik bij jongeren

    Aan de Antwerpse Universiteit gaan ze alcoholmisbruik bij minderjarigen onderzoeken. “Er was een tijd terug een noodkreet van de spoeddiensten omdat ze een toename zagen van het aantal jongeren met een alcoholvergiftiging”, dat vertelt Professor Guido Van Hal van de Universiteit Antwerpen. In Nederland bestaat al een begeleidingsprogramma: “Als ze uit hun roes ontwaken, worden ze via een computerprogramma geïnformeerd over alcoholmisbruik op het jonge brein.”  

    Klik hier voor het fragment van het interview met Professor Guido Van Hal van de Universiteit Antwerpen op Radio 1 van de VRT. 

    ...

  • 19 oktober 2020; Nico van der Lely te gast in het radioprogramma ‘’Spraakmakers’’ op NPO Radio1

    Nico van der Lely was op maandag 19 oktober te gast in het radioprogramma ‘’Spraakmakers’’ op NPO Radio1. Spraakmakers is een dagelijks ochtendtalkshow waarin gasten/ spraakmakers worden geïnterviewd over een actueel thema.

    Klik hier voor het (video) fragment van het interview.

    .

  • 25 november 2017; Kinderartsen willen alcoholmisbruik bij jongeren dringend aanpakken

    De Vlaamse kinderartsen willen een betere begeleiding van jongeren die met alcoholproblemen op spoed terechtkomen. In Nederland bestaat zo’n verplicht traject al, waarbij de jongeren samen met de ouders onder meer psychologisch begeleid worden. Tegelijk pleiten de kinderartsen voor de verhoging van de grens voor alcohol van 16 naar 18 jaar.

    Comazuipen, bingedrinken, indrinken. Het zijn helaas termen die we vaak horen. Uit een studie van het christelijke ziekenfonds CM blijkt dat elke week gemiddeld 47 jongeren naar spoed moeten na alcoholmisbruik. In ons land worden ze dan fysiek weer opgelapt, mogen ze het ziekenhuis daarna verlaten, en daar blijft het dan meestal bij.

    In Nederland is dat anders. Jongeren komen  na hun comazuipen verplicht in een nazorgtraject terecht in speciale centra in ziekenhuizen, zogeheten alcoholpoli (van poliklinieken).  De jongeren moeten een interactieve onlinevragenlijst invullen waarbij ze de gevaren van alcohol leren, en ze moeten daarna op gesprek bij de psycholoog. Ook de ouders worden betrokken. Sinds het systeem is ingevoerd, is het aantal jongeren dat hervalt gevoelig gedaald. De recidivegraad bedraagt nu 3 procent.

    Er is in 2015 een plan geweest om alcoholklinieken ook in België op te richten. Daarin stond toen dat het pilootproject op 1 januari 2018 zou starten in Antwerpen. Maar dat plan is gewoon blijven liggen. Het is volgens professor Ann De Guchtenaere van de Vlaamse vereniging van kinderartsen “een kwestie van subsidie”. “Op dat vlak staan we nog nergens. Temeer omdat het beleid versnipperd is tussen  Vlaanderen en federaal.”

    Klik hier voor het videofragment bij dit artikel op de website van VRT NWS.

    .

  • 20 juni 2016; Zeeuwse alcoholcampagne is voorbeeld voor Nederland

     
    DELFT – “Het belangrijkste wat andere delen van Nederland van deze campagne kunnen leren is het kernenbeleid”, aldus Van der Lely. De ene kern is de andere niet en heeft volgens hem een aparte aanpak nodig als het gaat om jeugd en alcohol. Dat wordt in Zeeland volgens hem erg goed gedaan. Die aanpak zet hij nu ook door in het Westland.
     
    Van der Lely zou het zonde vinden als het project nu moet stoppen, omdat er al goede resultaten zijn bereikt. Aan de andere kant is Zeeland er nog niet. “De ‘awareness’ is toegenomen bij ouders.” Uit onderzoek van de GGD blijkt dat meer en meer ouders alcohol onder de achttien niet toelaatbaar vinden. Van der Lely schat in dat het project nog vijf jaar nodig heeft om het gewenste eindresultaat te bereiken dat niemand meer onder de leeftijd van achttien jaar alcohol drinkt. Dokter Van der Lely vindt dat het project zeker een vervolg moet krijgen, want het werkt! 
     
    Dokter Nico van der Lely is in Nederland de autoriteit als het gaat om alcohol en jongeren. Zo stond hij aan de wieg van de alcoholpoli’s in Nederland en ook aan die van Goes. Een alcoholpoli is een plaats in een ziekenhuis waar jongeren naartoe gebracht worden als ze te veel hebben gedronken. Ook is dokter Van der Lely een van de auteurs van de boeken ‘Onze kinderen en alcohol’ en ‘De alchoholvrije puber’.
     
    Bekijk hier het filmpje met Nico van der Lely. 
     .
  • 16 april 2009; Pauw en Witteman

     
    Kinderarts Nico van der Lely werkt in het Delftse Reinier de Graaf Ziekenhuis waar hij een paar jaar geleden een polikliniek oprichtte voor jeugd en alcohol. Hij zette het probleem van ‘comazuipende kinderen’ een paar jaar geleden op de maatschappelijke agenda. En dat probleem is groter geworden. Vorig jaar werden 13 procent meer kinderen opgenomen die zich in coma hadden gedronken. Van der Lely vindt dat de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol verhoogd moet worden naar 18 jaar. En ouders moeten leren ‘nee’ zeggen tegen hun kind.

    Bekijk via deze link de uitzending. Als deze link niet werkt, open hem dan in een andere browser (bijv. Google Chrome).

     

    .