Artikel RTL Nieuws; in ziekenhuis opgenomen kind door alcohol is vaak de jongste in het gezin

Comazuipen, bingedrinken of gewoon te ver gaan: geregeld loopt het bij jongeren helemaal mis tijdens een avondje feesten. Dat ze soms al vroeg beginnen met drinken, is bekend. Maar nu blijkt uit onderzoek dat kinderen die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terechtkomen, vaak het jongste kind in het gezin zijn.

Promovenda Loes de Veld van het Reinier de Graaf ziekenhuis was nog maar net aan het werk als kinderarts in Delft toen ze tijdens één van haar diensten werd gebeld: er komen vier ambulances voor jou aan.

Vier ambulances
“Vier ambulances, dat gebeurt niet vaak”, vertelt ze. In de ziekenwagens bleken vier kinderen van 14 jaar oud te liggen die bewusteloos waren doordat ze te veel hadden gedronken. “Ik moest twee van de vier verzorgen”, zegt De Veld. “Ze hadden een verminderde ademhaling en moesten overgeven.” De jonge arts kreeg de patiënten stabiel, maar moest ook aan hun ouders vertellen wat er aan de hand was. “Dan zie je wat voor grote impact zo’n alcoholvergiftiging heeft. Zowel voor de jongeren als de ouders.”

Het onderstreepte bij De Veld het belang van haar promotieonderzoek des te meer. Ze grasduinde door de anonieme data van bijna 7000 jongeren die met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht waren gekomen, van 2007 tot en met 2017.
Het opvallendste resultaat: degenen die in het ziekenhuis terechtkomen met een acute alcoholvergiftiging, blijken vaak het jongste kind te zijn.

Lees hier het hele artikel op de website van RTL Nieuws.