Kinderarts: ‘Er gaan nog steeds zes kinderen per jaar dood aan alcoholintoxicatie’

Drank als maatschappelijk probleem is niks nieuws. Al sinds de industrialisatie worstelen we in meer of mindere mate met alcohol. In de negentiende eeuw was het probleem vooral dat arbeiders hun loon verzopen in de kroeg en er geen geld meer overbleef voor eten. Tegenwoordig zitten de zorgen bij ziektes, ongelukken en andere ellende die uit problematisch drankgebruik voortvloeit.

Wat is problematisch?

Maar wanneer is drankgebruik dan problematisch? Het is tenslotte ook heel normaal en maatschappelijk geaccepteerd om ‘s avonds of in het weekend een glas wijn te drinken? Nou, een probleem is bijvoorbeeld dat 9 procent van de zwangere vrouwen alcohol drinkt, lezen we in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) waarin de overheid en zeventig maatschappelijke organisaties in 2018 afspraken hebben vastgelegd over het terugdringen van alcoholgebruik. En ook het grote aantal Nederlanders, bijna 1 op de 10, dat overmatig drinkt (meer dan 21 glazen alcohol per week voor mannen of meer dan 14 voor vrouwen) vinden deskundigen niet oké, zien we in het NPA. Maar het grootste probleem lijkt toch wel het feit dat veel kinderen drinken; maar liefst 45 procent van de 12 tot 16-jarige scholieren heeft al eens alcohol gedronken.

Lees hier het artikel op de website van Pointer (KRO-NCRV).