Aantal jonge comazuipers daalde in lockdown, nu zijn het er weer net zoveel

De prijzen in de horeca en de supermarkt stijgen, zo ook die van bier, wijn en sterke drank. Maar dat zal nog weinig effect hebben op het alcoholgebruik van kinderen en het aantal jongeren dat door comazuipen in het ziekenhuis terechtkomt, vermoeden twee deskundigen.
Tijdens de eerste lockdown belandden 70 procent minder kinderen op de eerste hulp vanwege een acute alcoholintoxicatie (comazuipen). “Ouders waren veel thuis, er was meer toezicht. En kinderen konden nergens heen, ook niet naar de kantine op de sportclub”, vertelt hoogleraar en kinderarts Nico van der Lely.

Inmiddels is het aantal ziekenhuisopnames weer terug op het oude niveau. “En ook de hoeveelheden die ze drinken”, aldus Van der Lely. Jongens beginnen met bier, meisjes met wijn. Later gaan ze over op sterke drank. “Van bier alleen raak je namelijk niet in een coma. Het gaat om drank als wodka en rum.”

In 2020 kwamen circa 840 jongeren onder de achttien jaar op de spoedeisende hulp terecht vanwege een alcoholvergiftiging. In 2019 was dit aantal aanzienlijk groter, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut: 1.400.

Lees hier het hele artikel op de website van Nu.nl