Tijdens lockdowns veel minder kinderen met alcoholvergiftiging

De lockdowns in de coronacrisis hebben ertoe geleid dat er fors minder kinderen in het ziekenhuis werden opgenomen met een alcoholvergiftiging. Tijdens de eerste lockdown, van 16 maart tot 31 mei 2020, was de daling 70 procent.

Dat blijkt uit onderzoekscijfers van kinderarts Nico van der Lely en promovenda Louise Pigeaud, gepubliceerd in The Journal of Adolescent Health. De cijfers zijn afkomstig van twaalf alcoholpoli’s verspreid over het land.

Van der Lely zegt dat de daling vermoedelijk kan worden verklaard doordat jongeren minder gemakkelijk aan alcohol konden komen door de sluiting van horeca en sportclubs. “Ze waren soort van opgehokt”, zei Van der Lely in het NOS Radio 1 Journaal. “Bovendien zaten hun ouders vaak naast ze aan de keukentafel, want die waren thuis aan het werk. Dus er was geen groepsdruk en het toezicht was toegenomen.”

Klik hier voor het volledige artikel op de website van NOS.