Aantal kinderen met alcoholvergiftiging fors gedaald

Jongeren die zich bewusteloos drinken, moeten na enkele maanden terugkomen voor een nagesprek op de alcoholpoli. Op het spreekuur bij kinderarts Nico van der Lely. „Jij roeit toch op hoog niveau?”

‘Hoeveel hersencellen denk je te hebben?”, vraagt kinderarts Nico van der Lely de vijftienjarige jongen. „Geen idee? Honderd miljard. Tot je negentiende krijg je er elk jaar gratis hersencellen bij. Drink je te veel alcohol, verlies je er een aantal. De kans dat je IQ met tien punten zakt, is bij een tweede alcoholvergiftiging bijna 50 procent.”

Enkele maanden eerder was de gymnasiast bewusteloos binnengebracht op de spoedeisende hulp, nadat hij thuis, op een feestje van zijn ouders, aan de drank had gezeten. Niemand merkte iets, tot hij instortte. De ambulance kwam, hij sliep zijn roes uit in het ziekenhuis. Nu zit hij tegenover de kinderarts, een verplichte afspraak voor elke jongere die opgenomen is met een alcoholvergiftiging.

Klik hier voor het volledige artikel in het NRC d.d. 6 september 2021.