Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verantwoord alcoholgebruik binnen de sport(vereniging) – Hoorn

26/11/2015 @ 19:00 - 22:00

Op donderdag 26 november is de bekende kinderarts Nico van der Lely in de kantine van ADOS om over de gevolgen van alcohol voor het puberbrein te praten. Bestuurders, trainers, barvrijwilligers, sporters en sportouders zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Het blijkt voor jongeren onder de 18 nog vaak bijzonder makkelijk om aan alcohol te komen in sportkantines. Zij kunnen vaak ‘gewoon’ een biertje of wijntje bestellen, zonder dat barvrijwilligers zich bewust zijn van de leeftijd. De bekende kinderarts Nico van der Lely tourt de komende tijd door het land om sportclubs bewust te maken van de gevolgen van alcohol voor het puberbrein. Op donderdag 26 november is er een informatieavond in Hoorn.

Slechte handhaving leeftijdsgrens bij sportclubs

Het slecht handhaven van de leeftijdsgrens in sportkantines is een serieus probleem. Uit onderzoek blijkt dat in 2011 slechts 4 procent van de sportverenigingen in Nederland de toen geldende leeftijdsgrens van 16 jaar handhaafde. Door maatregelen en campagnes steeg dit percentage in 2013 naar 15 procent, maar een jaar later handhaafde nog maar 8,5 procent van de clubs de inmiddels naar 18 jaar verhoogde leeftijdsgrens. Dat moet anders en daarom zetten sportbonden en sportkoepel NOC*NSF zwaar in op het stimuleren van verantwoord alcoholgebruik in sportkantines.

Kinderarts dr. Nico van der Lely in gesprek met sportclubs

Dr. Nico van der Lely, kinderarts en oprichter van de Alcoholpoli’s, is een expert op het gebied van alcoholmisbruik onder jongeren. Van der Lely: ‘Dagelijks zie ik in mijn praktijk de gevolgen van overmatig alcoholgebruik door jongeren. Tieners met beschadigde hersenen, veranderend gedrag maar ook afnemende intellectuele vaardigheden. Het komt niet zelden voor dat iemand een schoolniveau zakt. Alleen maar omdat hij of zij op te jonge leeftijd en vaak ook te veel heeft gedronken.’
Tijdens de bijeenkomst krijgen sportverenigingen tips om de leeftijdsgrens te handhaven. Er worden instructievideo’s getoond, waarin acteurs heikele situaties aan de bar naspelen en er zijn materialen beschikbaar om in de kantine aandacht te geven aan het thema.

Forse boetes

Sportclubs die zich niet houden aan de wettelijke leeftijdsgrens riskeren een boete die ligt tussen de 1.360 en 2.720 euro. In het uiterste geval wordt zelfs de drank- en horecavergunning ingetrokken. Staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van VWS heeft op basis van recente nalevingscijfers opgeroepen nog beter en strenger op de leeftijdsgrens voor alcoholschenken toe te zien en deze te handhaven.

De informatieavond met dr. Van der Lely is de kantine van ADOS op donderdag 26 november, Roerdomp 1. Aanvang is 19.30.

Gegevens

Datum:
26/11/2015
Tijd:
19:00 - 22:00

Organisator

gemeente Hoorn

Locatie

kantine ADOS
Hoorn, + Google Maps

Gegevens

Datum:
26/11/2015
Tijd:
19:00 - 22:00

Organisator

gemeente Hoorn

Locatie

kantine ADOS
Hoorn, + Google Maps