Studenten moeten verantwoord met alcohol leren omgaan en niet drinken normaal gaan vinden.

Zeg studentencultuur en je zegt alcohol. Dat moet anders, vindt het OWee-bestuur. Samen met dertien Delftse studentenverenigingen, de gemeente Delft, de TU en meerdere gezondheidsorganisaties tekenden zij vlak voor de zomervakantie het nieuwe convenant ‘Verantwoord Alcoholgebruik door Delftse studenten’. Doel is, de naam zegt het al, om studenten zover te krijgen dat ze verantwoord met alcohol omgaan en het normaal vinden om geen alcohol te drinken.

Het alcoholconvenant is de opvolger van een overeenkomst uit 2018, getekend door vijf grote studentenverenigingen, de Stichting Jeugd en Alcohol, Het Rode Kruis, de regio Haaglanden, de gemeente Delft en de TU Delft. Daar komen nu meer partijen bij, waaronder roeivereniging Laga, studentenvoetbalclub Ariston ’80, de GGD en stichting verslavingszorg Brijder. Bovendien hebben acht studentenorganisaties zich als ‘ambassadeurs’ aan het nieuwe convenant verbonden, waarvan de Studieverenigingenraad (SVR) de grootste is.

Dat een vervolg nodig is, blijkt wel uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 van GGD Haaglanden die het convenant citeert. Uit dat onderzoek blijkt dat:

  • 50,4% van de respondenten het normaal vindt dat vrienden tien glazen alcohol per dag drinken;
  • 34,9% van de Delftse jongeren een ‘zware drinker’ is, ten opzichte van 19,4 procent in de regio Haaglanden.

Lees hier het hele artikel op de website van TU Delta.

 

Foto: Roos van Tongeren