In ziekenhuis opgenomen kind door alcohol is vaak de jongste in het gezin

Op vrijdag 16 december 2022 promoveerde arts-onderzoeker Loes de Veld aan de Erasmus School of Health Policy & Management op haar onderzoek naar de Nederlandse benadering van adolescenten met een acute alcoholintoxicatie.

Uit het onderzoek van Loes en onze kinderarts Nico van der Lely blijkt o.a. dat kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege een alcoholvergiftiging vaak het jongste kind in het gezin zijn. Ook de leeftijd waarop voor het eerst alcohol wordt gedronken blijkt een belangrijke rol te spelen: kinderen jonger dan 15 die in het ziekenhuis belandden door alcohol, hadden vaak op nóg jongere leeftijd al hun eerste drankje op.

Loes haar promotoren, Nico van der Lely en Carina Hilders (voorzitter raad van bestuur), zijn naast hun werk in Reinier de Graaf ook hoogleraar in respectievelijk Antwerpen en Rotterdam. Als topklinisch ziekenhuis stimuleert Reinier de Graaf het doen van wetenschappelijk onderzoek, een goed opleidingsklimaat en samenwerkingen met academische partners. De promotie van De Veld is hier een mooi voorbeeld van. Ook onderschrijven haar conclusies het belang van preventie en het doel om mensen te helpen zo lang mogelijk gezond te blijven, iets waar Reinier de Graaf zich de aankomende jaren voor inzet.

Hier kunt u meer lezen over het onderzoek.