Jongeren bijna doodgevroren na een avond stappen

Nog een paar weken, en dan is het weer tijd voor de oud-en-nieuwfeesten. Hét momentje voor een biertje of drie-vier-tien. Maar waar veel jongeren zich niet bewust van zijn, is dat de combinatie van alcohol en kou dodelijk kan zijn.

Afgelopen weekeinde was het raak in de Hoeksche Waard. Tot drie keer toe moest de politie ingrijpen bij stomdronken jongeren die bijna onderkoeld waren geraakt, twee daarvan waren door hun vrienden achtergelaten. Als ze niet door voorbijgangers waren gevonden, had het in de vrieskou heel naar met ze kunnen aflopen. 

Onderkoeld

Het voorval is zeker geen incident. Jaarlijks belanden zo’n 900 jongeren op de eerste hulp met een alcoholvergiftiging. In de winter komt daar nog een tweede symptoom bij: onderkoeling.

“De helft van de jongeren die in de winter binnenkomen zijn licht onderkoeld”, zegt kinderarts Nico van der Lely. “Vijf procent is echt onderkoeld.” Je bent onderkoeld als de kerntemperatuur van je lichaam onder de 34 graden komt.

Klik hier voor het volledige artikel in EditieNL van RTL nieuws.