Zuipen en atten. Voor veel jongeren is het doodnormaal. Hoe kan dat?

Op zondag 11 september was kinderarts Nico van der Lely te zien in het programma Pointer van KRO-NCRV. De uitzending gaat over hoe schadelijk alcohol is voor jongeren onder de 18 en over de invloed van de vele onlinefilmpjes op het drinkgedrag van jongeren.

Alcohol drinken leidt tot meer ongelukken, meer mishandeling, meer kanker, meer leverziektes en minder IQ-punten. Om jongeren te beschermen is het verboden om voor negen uur ’s avonds alcoholreclames op televisie uit te zenden. Want zien drinken, doet drinken. Op sociale media kunnen ze echter de hele dag door van alles zien: van het ‘shotje van de week’ tot een Licor 43-taart en toffe drankchallenges met balletjes, autootjes en het ‘atten’ van bierflesjes. Alcohol kopen onder 18 blijkt daarnaast ook nog eens heel gemakkelijk. Hoe kan dit?

Jongeren onder de 18 kunnen op TikTok makkelijk in aanraking komen met video’s waarin alcohol te zien is en geconsumeerd wordt, zo blijkt uit onderzoek van Pointer. Dit terwijl onderzoek uitwijst dat als jongeren blootgesteld worden aan beelden van alcohol, ze meer en vaker gaan drinken. Is hier iets aan te doen?

Kijk hier naar de uitzending.